Statisztika, diagramok, grafikonok

Eine Zuordnungsübung mit JMatch

Párosítsa össze a bal oldalon található elemeket a jobb oldaliakkal! Ha végzett, kattintson a "Válasz ellenőrzése" gombra.
sávdiagramVegyünk fel egy 10cm-es (100mm) sávot, amely jelenti az összes adatot/ 100%-ot! Osszuk fel ezt a sávot az adatok arányában! 1%-nak 1 mm felel meg, stb.
oszlopdiagramA különböző kategóriákban/ egyes esetekben lévő adatok gyakoriságát ábrázolhatjuk koordináta rendszerben. A x tengelyen jelöljük az egyes eseteket/kategóriákat, az y tengelyen pedig ezek gyakoriságát. Az egyes kategóriák fölé megfelelő magas oszlopokat rajzolunk. Figyelni kell a megfelelő egységválasztásra.
kördiagramRajzoljunk egy tetszőleges sugarú kört! A teljes kör (360fok) a 100%-nak felel meg. Osszuk fel a kört a százalékok arányában. 1% --- 3,6fok ; 10% -- 36fok stb. Szögmérő segítségével mérjük fel a kiszámított szögeket a gyakoriságok arányában (kerekítsünk egészékre).
grafikonKét mennyiség közti viszonyt ábrázolja koordináta rendszerben. Hogyan változik az egyik mennyiség a másik függvényében? Figyelni kell az egységek megválasztására. Segítség lehet egy értéktáblázat felvétele, ahol az összetartozó értékek egy-egy pontot határoznak meg majd a grafikonon.
átlagAz adatokat jellemző szám, melyet az adatok összegének és az adatok számának hányadosaként számíthatunk ki. Tehát: adjuk össze az összes adatot és az összeget osszuk el az adatok számával.